10+ Contoh Pidato Bahasa Jawa

10+ Contoh Pidato Bahasa Jawa

Pidato Bahasa Jawa – Haji minangka salah sawijining pilar Islam sing dibutuhake kanggo sing bisa. Kemampuan ing kene duwe teges sing wiyar, yaiku bisa duwe sifat, fisik, lan uga wektu. Sadurunge nglakokake utawa lunga kanggo ziarah, umume wong bakal ngajak tanggi supaya njaluk donga supaya diwenehake kanthi gampang, lancar lan sehat nalika nindakake ibadah haji.

Biasane, wong sing arep munggah ibadah haji bakal ngajak ustadz utawa ulama kanggo menehi ceramah sawetara utawa pidato cendhak ing ziarah. Ing ngisor iki, minangka conto pidato babagan prayaan ziarah.

 

Contoh Pidato Bahasa Jawa

Tuladha Pidato kanggo Mangkat Haji

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Baca: Pembukaan Pidato

Biyen, ayo ndedonga bebarengan lan ngucapake matur nuwun kanggo berkah lan rahmat sing diwenehake dening Allah SWT kanggo kabeh. Sholawat lan salam muga-muga bisa diwutahake marang gusti kita Nabi Agung Muhammad, sing nuntun kita menyang dalan sing lurus lan bebas saka ora nggatekke lan ora nggatekke.

Bapak-bapak lan sedherek, sedaya ingkang tansah dipuji dening Allah SWT.

Rasa syukur mesthi ora bakal ucul saka ngarsane Allah SWT. Amarga, ing taun iki, para wanita lan tuan … bisa nerusake ziarah kanggo ngrampungake rukun Islam kaping lima. Kita sing kene, mesthine kudu ngumumake pamitane kanggo nindakake ibadah ing tanah suci. Ayo ndedonga bebarengan kanggo dheweke supaya bisa nindakake ibadah haji kanthi sampurna saengga dadi ziarah sing kakehan. Lan muga-muga kabeh kita ing kene uga bisa ngetutake jiwane kanggo nerusake ibadah haji.

Dhumateng para wanita / puan-puan … sedaya ing mriki ndedonga supados para wanita / tuan / tuan / puan bisa ngleksanakake sajeroning ziarah kanthi lancar lan kebak kesenengan, ora ana alangan apa-apa. Kita uga ndedonga manawa para wanita / pimpinan … mesthi bakal diwenehi kesehatan lan iman nganti dheweke bali mrene.

Bapak-bapak lan bapak-bapak, diberkahi dening Allah SWT.

Aku ora bakal ngelingake sampeyan, ayo kabeh uga ndedonga kanggo kulawarga sing ditinggal ing omah. Muga-muga dheweke tansah njaga perlindhungane Allah SWT, diwenehi kasedhiyan lan fungsine kanggo nindakake kegiatan saben dinane. Mula, insyaallah bapak / ibune sing lagi nindakake ibadah haji kanthi tenang bisa nindakake ibadah.

Salajengipun, ing kene kita uga njaluk para wanita lan tuan-tuan kanggo ndedonga kanggo kita nalika kita ana supaya kita uga bisa diwenehi kesempatan kanggo nindakake ibadah haji. Nalika ndedonga siji liyane ing babagan kabecikan insyaallah Allah SWT bakal mangsuli pandonga sing didonga kanthi ikhlas lan ikhlas. Muga-muga kita kabeh cepet-cepet nututi ibadah haji. Amin

Aku, minangka wakil kulawarga bapak / ibune … ucapake akeh matur nuwun kanggo kekarepan bapak / ibu sing rawuh ing kene lan ndedonga kanggo aku sakulawarga. Cukup ucapake matur suwun kanthi akeh sing bisa dingerteni. Sisane, muga-muga Gusti Allah sing bakal paring piwales marang kabecikan tumrap para wanita lan para wanita.

Kalam pungkasan. Wabillahi Taufiq Wal Hidayah. Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

 

Contoh Pidato Bahasa Jawa tentang Sumpah Pemuda

Assalamu Alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Bapak-bapak lan bapak-bapak, para wanita lan bapak-bapak ingkang kita hormati.

Ing wektu iki, kita Indonesia ngrayakake Day Pledge Pemuda sing tiba saben tanggal 28 Oktober. Dina sing bersejarah sing ana Bangsa Indonesia, utamane saka klompok pemuda ing wektu kasebut, ing taun 1928 wis sukses nyadari perpaduan nasional lan banjur nglairake janji umum sing kita ngerti saiki minangka Sumpah Pemuda.

Kanggo umat Islam Indonesia kanggo nyambut sumpah para pemuda kudu njupuk kawicaksanan sing ana ing kono. Salah sawijining piwulang sing paling penting yaiku semangat persatuan. Bangsa Indonesia sing ngadhepi penjajah Belanda kudu nyawiji kanggo ngadhepi bareng kanthi langkah lan pedoman manunggal. Amarga saka iku, sarujuk kanggo ngucapake sumpah minangka tekad kanggo ngusir para penjajah Walanda, sing wis ngrusak urip. Saka ibukutha perpaduan iki banjur bangsa Indonesia bisa nggayuh kamardikan sing wis diwartakake nalika tanggal 17 Agustus 1945. Sanajan wis suwe, nanging bisa diarani manawa sumpah pemuda sing adhedhasar semangat perpaduan dadi gegaman sing efektif, sing bisa nggawa bangsa Indonesia bisa nggayuh. kamardikan sawijining.

Para sedulur ing negara kasebut.

Kita Islam Indonesia kudu bisa njaga lan nuwuhake semangat kesatuan. Kita ora kudu, minangka umat Islam, bisa dibagi, nyemplungake ing permusuhan mung amarga masalah sing ora prinsip. Iki ora bisa kelakon yen kita kabeh ngarep-arep supaya Islam tetep menang ing lemah Indonesia. Utawa, kanthi liya Agama Islam bakal tetep menang lan ora ana pembangunan sing ditindakake dening pamrentah sing nalisir karo ajaran Islam.

Allah wis ngandika ing QS. Ali Imron ayat 102

Tegese:

“Lan terus tali-tali Allah, lan aja nganti kasebar.”

United kita ngadeg, pegatan kita ambruk, ujare paribasan. Mula, minangka umat Islam, kita kudu nyawiji siji baris kanggo ngadhepi tugas-tugas negara sing saya tambah angel kanggo nyipta negara sing adil lan sejahtera, sesuai karo sumpah pemuda sing kudu kita kenang saben taun.

Para sedherek ingkang kula tresnani.

Aja mikir manawa kesatuan kamulyan iki ora ana artine ing ibadah. Ora mung sholat, zakat, pasa, zikir lan sapanunggalane, sing diarani ibadah. Nanging luwih akeh, kalebu nyengkuyung kesatuan Muslim uga wujud ibadah, sing mesthi entuk manfaat saka Allah SWT.

Kesatuan umat Islam kasebut padha karo bangunan, ing endi saben bagean kasebut padha ngiyatake siji-sijine, saengga bisa ndadekake bangunan kasebut ora bisa owah. Umat ​​Islam kudu bisa nindakake, saengga karo ngetutake lakune lan langkah-langkah pembangunan sing ditindakake dening pamrentah saiki, bisa didadekake siji ing salah sawijining tujuan, yaiku masyarakat sing adil lan sejahtera ing sih-rahmat sing dikepengini dening Allah Ta’ala.

Dhawuhe Rasulullah SAW:

Makna:

“Para wong sing percaya lan wong-wong mukmin liyane kaya bangunan, ana uga sing nguatake liyane.” HR. Tirmidhi

Para sedulur ing negara kasebut.

Kanggo para mudha sing saiki wis judhul generasi enom, mula alam kasebut saiki dadi pionir semangat kesatuan sing sadurunge diwujudake ing sumpah pemuda. Aja nganti geni kamanusane dipateni amarga kita kecemplung ing kebingungan, utawa ora kepenak kanggo ngupayakake kepentingan pribadi.

Sejatine nyegerake semangat kesatuan sing sadurunge ditonjolake kanthi kohesiveness sumpah pemuda sing kalebu kalebu sukur kanggo sih Gusti. Lan kita nambah sukur maneh kanthi nglakokake macem-macem tumindak sing apik, utamane ngajak kabeh generasi muda Indonesia supaya luwih aktif ngibadah marang Gusti Allah selaras karo lapangan masing-masing. Mangkono citra para pemuda saya tambah wangi ing mripate masarakat.

Allah ujar ing Surah Ali Imran ayat 104

Makna:

“Lan supaya ana ing antarane sampeyan klompok wong sing njaluk kabecikan, dhawuh marang wong-wong sing wis kenal lan nyegah dheweke ora ala; wong-wong padha begja. ”

Banjur ayat iki dikonfirmasi maneh kanthi ayat sabanjure:

Makna:

“Lan aja padha karo wong sing megat lan ora setuju sawise panjelasan sing jelas. Iki wong-wong sing ditindhes banget.

Para sedulur ing negara kasebut

Napa kita negesake marang umat Islam, utamane generasi enom supaya nyawiji lan nindakake macem-macem tumindak sing apik? Ngerti manawa Gusti Allah nyiptakake manungsa iki kanthi jangkepane organ, utamane kanthi akal, saengga manungsa bisa nindakake amal ibadah. Bisa nyoba ing negarane kanggo njupuk kauntungan saka kabeh kabecikan sing tansah bali menyang dheweke lan kabeh wong kanthi apik. Pancen iki ora bakal diwujudake kajaba kanthi nyoba maju, ucapake kabeh ikhlas lan manunggal. Yen iki bisa ditindakake para nom-noman lan umume kabeh umat Islam Indonesia, mesthi umat Islam bakal entuk posisi sing mulya ing mata masarakat kabeh lan bakal entuk kapercayan kanggo ngrampungake kabeh masalah lan masalah ing negara kita. Saengga bisa dikandhakake manawa kemajuan lan mundur saka negara iki ana ing tangane kabeh umat Islam. Apa iki dudu usaha sing mulya karo Allah?

Para sedulur sing dihormati

Pramila tumrap umat Islam, mligi generasi mudha sing ana gandhengane karo pengetan Hari Sumpah Pemuda, luwih becik nambah partisipasi karo pamrentah. Gawe upaya nyata supaya bisa sukses ing kabeh program pemerintah, liwat lapangan apa wae, utamane ing lapangan agama. Amarga kanthi agama iki, mentalitas manungsa disusun kanthi cara supaya resik saka macem-macem nafsu sing salah lan mbebayani. Mesthi iki kalebu minangka upaya kanggo ngganti saka kahanan sing ora apik lan durung maju menyang kahanan sing luwih apik lan luwih maju, kanggo prestasi urip sing luwih cerah tinimbang sadurunge.

Allah ngendika ing Surah Ar-Ra’d ayat 11

Makna:

“Pancen, Allah ora ngganti kahanan saka wong liya supaya dheweke ngganti kahanan sing ana ing awake dhewe.”

Kanthi mekaten, muga-muga semangat perpaduan sing dibayangke ing sumpah pemuda isih bisa diwarisake minangka ibukutha kanggo perjuangan kanggo nglindhungi agama, kelairan lan negara. Amin

Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

 

Contoh Teks Pidato Bahasa Jawa Tentang Amal Sholeh

Assalaamu ‘alaikum Wr.Wb

Para tamu lan para tamu, para tamu undhangan saha kanca ingkang kula tresnani.

Kalorone wong tuwaku sing dak hormati.

Yen kita priksa urip lan urip kabeh teka lan ora ana, wis lair, ana pati, ana nikah, ana pegatan, ana rasa sedhih, ana miss, ana sengit, ana nangis, ana ngguyu.

Yen pati ngalami salah sawijine, kabeh meh sedhih, kabeh padha sedhih.

Napa bisa kedadeyan kaya ngono? Akeh prekara sing nggawe kita sedih. Sedhih amarga wong sing kita tresnani wis ditinggal, wong sing setya banget ora ana, lan liya-liyane.

Para tamu ingkang kinurmatan, para Ibu lan Ibu-ibu

Ana siji bab sing apes, kenapa kita ora rumangsa sedhih babagan sedane wong, amarga dheweke ora duwe kesempatan maneh kanggo tumindak ala? Sanajan kita kabeh ngerti manawa wong sing tiwas dipotong saka kabeh amal.

Nanging ana hak istimewa sing diwenehake dening Allah kanggo manungsa, sanajan dheweke wis tiwas, miturut apa sing diomongake dening Baginda, dikandhani Imam Muslim: …

عن ابي هريرة رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم اذا مات ابن ادم انقطع عمله الامن ثلاث: صدقة جارية اوعلم ينتفع به اوولدصا لح يدعوله. رَوَهُ مُسْلِمْ

Yen ana wong wis tiwas, kabeh tumindak bakal dipotong, kajaba ana telung jinis;
1. Shodakoh zariyah
2. Kawruh sing migunani
3. Bocah alim sing tansah ndedonga marang wong tuwane.

Ayo melu bebarengan;

Apa maneh yen anak manungsa
Wis lunga baqa
Rusak kabeh amal
kajaba mung telung kasus

Sing sepisanan yaiku Sadaqah Zariyah
Ingkang kaping kalih yaiku kawruh migunani
Sing nomer telu yaiku bocah sing alim
Ora bisa ngindhari dosa.

Muga-muga kita duwe telung jinis yen ora duwe telu.

Muga-muga kita duwe kabeh Amin, mulane bisa ngucapake babagan 3 perkara sing ora bakal rusak sanajan kita wis tiwas kanthi pangarep-arep yen bakal ana manfaate kanggo kabeh.

Yaiku sing bisa kita tulis babagan conto saka ucapan sing ringkes babagan tumindak alim, uga wis menehi conto conto teks pidato, kayata pidato valedictory bocah sekolah, isi proklamasi, katresnan lingkungan lan liya-liyane.

 

Contoh Pidato Bahasa Jawa Tentang Pendidikan

Assalamualaikum, Wr. Wb.

Sugeng injing lan salam sejahtera.

Ingkang kula tresnani bapak kepala sekolah, ingkang kula tresnani rama ibu guru teman-teman ingkang kula sayangi.

Pertama marilah kita mratelakake puji-puji syukur ing ndhuwur Gusti Allah sing Maha Esa. Ingkang nduwe rahmat lan hidayah-Nya kita isih diwenehi kesehatan kanggo ngumpul ing papan iki. Ing dina iki, aku seneng golek informasi loro pandhuan babagan pendhidhikan ing Indonesia.

Salah sawijine tujuan negara Indonesia yaiku nggayuh pendidikan sing bisa migunani. Kanthi komunitas pendhidhikan lan anak-anak didik mbesuk bisa sinau nggenteni kahanane karo ilmu anyar sing migunani kanggo wong lan wong liya. Pendhidhikan dhewe kudu mlaku kanthi temenan lan bisa urip kanthi bisa ngasilake generasi penerus bangsa sing cerdas.

Dewasa iki, kudu dingerteni negara Indonesia ngekspor barang elektronik saka negara liya. Ora dingerteni: motor, mobil, pesawat, handpone, sepeda, bahkan mengekspor bahan panganan saka negara liya. Hal iki penting kanggo entuk perhatian saka masyarakat lan generasi penerus bangsa. Pitakonan iku “Ngapa Indonesia kudu ngeling-eling barang saka negara lai? Apa ora ana Indonesia sing nggawe awake dhewe? ”Kunci saka wangsulan iki yaiku“ pendidikan ”. Pendhidhikan sing nggarap wong Indonesia sejatine ora kalah saka pendidikan sing ditindakake dening orag ing luar negeri. Tapi wong Indonesia mesti ketinggalan? Pendhidhikan sing bisa di luar negeri, ora mung ngemot buku lan kawruh, nanging uga kalebu dhisiplin sing dhuwur lan ketekunan sing terus menerus. Yaiku sing mbahas pendhidhikan ing Indonesia kanthi pendidikan sing ana ing luar negeri.

Kabeh ngerti teman-teman kabeh, rumangsa lara minangka penyakit saka Indonesia ing pendhidhikan hal-hal. Kita bakal kelangan semangat karo wong sing ana ing luar negeri tanpa syarat mung ing negara Jepang. Ing komunitas Jepang disiplin minangka prinsip sing kudu diwiwiti saben dina lan saben wektu. Nah, hal iki sithik dibantah karo masyarakat Indonesia sing misuwur kanthi istilah “jam karet”. Wektu dadi dhuwit, mula ana artine wektu sing migunani banget. Punapa kemawon pendidikan yen sampeyan bakal nemoni 15 menit menyang pertemuan kaya saiki, mula kita bakal kelangan transfer ilmu sing bakal ditampa sajrone 15 menit.

Semalat, pendidikan minangka dhasar saka kemajuan bangsa. Pendidikan minangka piranti panjaluk kanggo urip sing luwih apik. Dadi saka iku, kita dadi pendidik kudu luwih ngerti yen nindakake transfer ilmu marang peserta didik. Hal kasebut kanggo tujuan target urip sing luwih apik kanggo peserta didik lan bangsa Indonesia.

Pendidikan semoga sing entuk perhatian pemerintah bisa nggawa Indonesia menyang peringkat sing luwih apik. Siapa sing bakal dadi bangga yen bangsa kita dadi gedhe? Ora ana wong liya lan ora liya yaiku awake dhewe. Maka saka iku mari kanggo sinau, mari disiplin ing pamrayoga peserta didik kita. Agar gesang kita lan peserta peserta didik kita dadi luwih apik maneh.

Sekian, pidato saka aku semoga nggawa migunani kanggo kita kabeh. Akhir tembung sekian lan terimakasih.

Wassalamualaikum, Wr.Wb.

Yaiku teks teks contoh pidato babagan pengetan sumpah pemuda. Muga-muga bisa migunani.

Related:

Leave a Comment